Vele facetten van industrie naar barok

Vele facetten van industrie naar barok

Wie is de Mol heeft al veel verschillende facetten van Tsjechië laten zien, ook in deze aflevering hebben we het land weer van diverse kanten kunnen bekijken. Van hysterie op een oud industrieterrein tot het dansen van de gangnam style voor één van de mooiste barokke gebouwen in heel Tsjechië. Het kwam allemaal voorbij deze aflevering.

Mollen in Mayrau

Aflevering 7 geeft ons net zoals de voorgaande aflevering een kijkje in de fascinerende mijnbouwhistorie van Tsjechië. Ook in deze opdracht stond openluchtmuseum Mayrau centraal, een museum dat het verhaal vertelt over de geschiedenis van de mijnbouw in de streek Kladno, dat zich zo’n 30 km ten westen van de Tsjechische hoofdstad Praag bevindt. Hoe er vorige keer te zien was hoe de kandidaten zich een weg baanden tussen de ouwe gebouwen in de hoop elkaar uit te schakelen, moesten zij voor deze opdracht samenwerken om de pot te spekken.

De kandidaten kwamen in een grote hal terecht, waar talloze kledingstukken bevestigd aan katrollen de kleurloze ruimte voorzagen van enige kleur. Om de zwaar geplunderde pot weer aan te vullen, moesten de juiste kledingstukken omhoog worden gehesen. En wat die juiste kledingstukken nou waren, daar konden de kandidaten achter komen door het openen van lockers die correspondeerden met codes verborgen in steen. Kandidaten Rocky, Marije en Charlotte doken als echte mollen de ondergrondse mijngangen van Mayrau in, waar tot het jaar 1997 nog mijnwerkers druk bezig waren met het delven van kool. De gecodeerde stenen moesten wel eerst even worden afgebikt, de kandidaten mochten dus de handen uit de mouwen steken en zich voor eventjes verplaatsen in één van die mijnwerkers die daar 24 jaar geleden ijverig aan het werk was.

De verlaten toestand van het museum geeft het gebouw een iet wat griezelige sfeer, als je dol bent op het ontdekken van spannende plekken, dan is het een aanrader om het museum te bezoeken wanneer het regent, het gekletter van de regendruppels wanneer u de gebouwen verkent geeft net even dat extra spannende effect. Het openluchtmuseum Mayrau is een museum rijk van geschiedenis en de mogelijkheid om een mijn in te duiken maakt dit een echte hidden gem, die als u in de buurt van Kladno bent zeker de moeite waard is om te bezoeken.

De industriële schoonheid van Kladno

Voor de tweede opdracht verplaatsten de kandidaten zich naar Poldi Hutt, een oud industrieterrein in Kladno. Het terrein staat vol vervallen bouwwerken en gebouwen die wel lijken op transformers, die op ieder moment op je af kunnen komen lopen, weet kandidaat Renee mooi te verwoorden. Op het terrein lagen 50 kisten met zwarte boordjes verspreid. Op de boordjes stonden woorden, waarmee 5 zinnen bestaande uit maximaal 12 woorden moesten worden gevormd. Voor iedere zin lagen al twee woorden klaar, die verplicht moesten worden gebruikt. Of de boodschap van de zinnen ook daadwerkelijk klopte, dat maakte niet uit, als het maar correct Nederlands was. Piece of cake, toch? Nou, dat bleek wel even zwaar tegen te vallen. Pure chaos, met als eindresultaat een karig bedrag voor de pot. De kandidaten lieten het zich niet het humeur verpesten, ze hadden scheurende in jeeps over het oude industrieterrein, een ontzettende lol gehad.

Net zoals de kandidaten van Wie is de Mol, kan ook jij een hoop lol in Tsjechië beleven. Misschien is Kladno daar niet de juiste stad voor, dit is namelijk een echte industriestad die een belangrijke rol heeft gespeeld voor de industriële revolutie van Tsjechië. Alhoewel er in Kladno voor de toerist weinig te doen is, is het stadje omgeven door talloze plekken waar genoeg leuks is te beleven. Zo ben je met de auto binnen een uurtje in de bruisende stad Praag en bevinden er zich in de regio vele spectaculaire kastelen, zoals het middeleeuwse Krivoklát kasteel dat op de top van een bergkam al van ver te zien is wanneer je door de schitterende bossen rijdt. Kortom, er is genoeg moois te zien. Kladno is overigens voor fotografen een juweeltje, de vervallen gebouwen leveren mooie veel vertellende plaatjes op.

Silent disco in Hospitaal Kuks

De tot nu toe meest hilarische opdracht van het seizoen speelt zich af bij één van de mooiste barokke complexen van Tsjechië, hospitaal Kuks, dat zich bevindt in het gelijknamige stadje aan de Elbe-rivier aan de rand van het Reuzengebergte. Al swingend, maar absoluut niet meezingend deden de kandidaten hun uiterste best om aan elkaar over te brengen welke klassieker ze in hun koptelefoons hadden dreunen. De meest lachwekkende dance moves vonden voor het imposante gebouw plaats. Zo deed Splinter een poging om door individueel de Weense wals uit te voeren zijn medekandidaten te laten zien dat hij van een privéconcert van ABBA genoot.

Tijdens de executie die plaats vond tussen de barokke standbeelden in de parktuin, werd de schoonheid van het hospitaal nog eens extra benadrukt. Maar eigenlijk vinden wij dat je Hospitaal Kuks eens in het echt zou moeten bewonderen, er is namelijk zoveel meer moois te zien en te ontdekken tussen de muren van het voormalige kuuroord. Laat je betoveren door het geweldige gebouwencomplex dat zijn bestaan te danken heeft aan Graaf Frantisek Antonin Špork en de gigantische hoeveelheid aan kunst die hij heeft achtergelaten. Wandelend door Kuks, kom je tientallen immense beelden tegen die vanaf de stenen muren op je neer kijken, een groot deel van deze indrukwekkende beelden zijn gemaakt door beroemd beeldhouwer Matthias Bernard Braun. Graaf Špork deed niet aan minimalisme, alles moest over de top en dit is maar al te goed te merken.

In hospitaal Kuks, zijn de trappen nog te zien met beelden van Tritons, die de Graaf tijdens festivals wijn liet schenken, zodat deze trapsgewijze naar beneden stroomde en de gasten er alleen maar hun glas onder hoefde te houden om hem te vullen. Het gebouwencomplex bestaat uit gebouwen met elk hun eigen interessante verhaal. Zo is in de gang die naar de apotheek lijdt een serie fresco’s te zien genaamd ‘Dans met de dood’, die de onzekerheid van het leven uitbeeldt, dit als eerbetoon aan Šporks vader, ook de hospitaalkerk is zeker een bezoekje waard. Het Hospitaal is recentelijk gerestaureerd en het is mogelijk om verschillende begeleide tours te maken. Hospitaal Kuks is een culturele tussenstop waar u uzelf niet van zou moeten beroven tijdens uw vakantie in Tsjechië. Bekijk ons aanbod


Heb je deze uitzending gemist? Geen punt klik hier en kijk snel de aflevering.

Laat een reactie achter